Dromen,
kostbare juwelen van inzicht.Home

Dromen, er zijn al zoveel boeken aan gewijd, zoveel wetenschappers hebben ze al bestudeerd. De ene benadering is dat dromen niets te betekenen zouden hebben, dromen zouden bedrog zijn. Volgens een andere visie zijn het momenten van verwerking van onze dagdagelijkse realiteit, als een soort van chemisch proces. Weer anderen zien dromen als tekenen vanuit een andere, hogere wereld.

Dit alles is waar, ondanks de schijnbare tegenstelling en ondanks de strijd tussen de aanhangers van deze verschillende theorieën. Dromen zijn werkelijk én onwerkelijk. Ze komen uit onszelf én uit de andere wereld voort. Dromen zijn verwerking van het verleden én vooruitblik naar wat komt. We dienen alleen maar te leren begrijpen….

De droom moet niet vanuit een “woordenboek” worden uitgelegd, alsof jij gaat slapen met het droomboek onder je kussen en jouw geest tijdens een droom gaat opzoeken wat je moet dromen en met welke beelden…….. En: Een droom kan altijd het beste door de dromer zelf worden uitgelegd, eventueel met behulp van iemand die vaker met dromen werkt. Laat nooit je droom door de ander interpreteren. Als een ander jouw droom gaat uitleggen, steelt hij er het belangrijkste deel van: de verbinding van de droom met jouw wezen!

Droomanalyse doet Paul Bles in zijn consultpraktijk dan ook niet vanuit een afstandelijk beoordelen. Hij geeft je aan hoe je zelf je eigen droom kunt uitleggen, en dat gaat prima zonder een dromenboek……… Verder vertelt hij meer over hoe je kunt dromen en wat je ermee kunt doen om ze werkelijk een juweel van inzicht te laten zijn.

Tijdens een lezing over dromen gaat Paul in op de verschillende betekenissen en benaderingen van dromen. Hij helpt je ook dromen zelf te kunnen interpreteren. Eventueel behoort een dromenwerkgroep tot de verdere mogelijkheden.

 

Paul Bles, oorspronkelijk jurist, leraar en decaan, bestudeerde diverse filosofische en psychologische gebieden. Hij volgde de opleiding tot diagnostisch handanalist aan de Academie Antropodynamica en is vele jaren daaraan verbonden geweest als docent en studie-organisator. Nu geeft Paul voordrachten en cursussen in Nederland en België.

Paul geeft lezingen, cursussen en workshops over onder andere: Handanalyse, Gelaatskunde, Man-Vrouw-Relaties en Dromen, in Nederland en België. Zie ook de agenda van activiteiten.

Als handanalist en therapeut heeft hij reeds jaren een eigen praktijk in handanalyse en therapie in Rijen bij Breda.
voor meer informatie.